Hej vänner,

Det var många timmar, dagar, veckor, månader sen, hade jag väntat en månad till hade det varit ett år sen jag bloggade och det är skamligt från min sida. Jag som hade startat min blogg med hoppet att prata om mat, prata om bakning, prata om sånt jag gillar, sånt jag tycker om att göra, sånt jag brinner för egentligen.

Den här bloggen var startat med målet att förmedla inte bara min kärlek till mat jag älskar eller bakning i alla dess former, jag vill ju dela med mig av alla möjliga tips, jag vill tipsa om goda tapas i GBG eller hur man bakar de godaste kärleksmums. Det är vad den här bloggen måste handla om och jag måste bli bättre på att skriva och dela med mig av min kärlek till mat och bakning. Så, vad säger ni om jag kanske delar med mig av ett recept i det här blogginlägget? Frågan är, ska man välja att skriva om mat eller bakning?. Jag tror vi tar bakning, egentligen är jag mycket mer förtjust i bakning men matlagning ligger mig varmt om hjärtat, eftersom jag minns fina stunder men min farmor, som var den som lärde mig att laga mat och baka.

Men vi kör ett recept på något enkelt och som de flesta älskar… Om jag skriver smör, kakao och havregryn kanske du gissar på vad jag är ute efter? Ju, Chokladbollar eller Kokosbollar, det beror på vem du frågar. Men vi börjar:

För detta recept behöver du följande ingredienser:

  • 220 smör, helst mjuk och rumstempererat
  • 1,5 dl strösocker (du kan öka mängden om du vill ha det sötare)
  • 1,5 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl havregryn
  • 5 dl bryggkaffe (helst sa du välja en stark variant men du får välja helt själv styrkan)
  • Kokosflingor

Har du allt du behöver? Då kör vi på detta!

1. Ta nu allt men INTE kokosflingor, och lägg det i en matberedare. Nu ska du blanda ihop allt till en smet, se till att det känns krämig och med bra konsistens. För dig som kanske saknar en matberedare så funkar det att använda en mixer, där lägger du havregrynen först och sen blandar resten av ingredienserna med kärleken från dina händer.

2. Ett tips för att få en jämt storlek på bollarna är att använd ett decilitermått för att få ut smeten, då vet du ungefär hur mycket du tar. Sen är det bara att forma den smeten du har till fina bollar.

3. När du har lyckats göra fina bollar kan du med mycket försiktighet rulla de i kokosflingorna.

4. Det finns de som vill proppa i sig dessa bollar med en gång och det finns de som gillar att först förvara de i kylskåpet och sen äta dem. Du väljer själv hur du vill göra det.

Nu sitter du säker på fällbara stolar stilino och tänker, men jag är vegan eller tål inte gluten. Vad ska jag göra?

Oroa dig inte, det finns lösningar till allt, på ICA säljs veganska och glutenfria kokosbollar, du hittar de på hyllan längst till vänster… nej! Jag skojar så klart! Om du vill göra glutenfria chokladbollar eller kokosbollar, så kan du hitta glutenfri havregryn, det är en perfekt lösning om du saknar tolerans mot gluten.

Och om du förutom att vara glutenintolerant följer ideologier för att inte förbruka djurprodukter, så fungerar det bra att göra kokosbollar med. Det enda du behöver är att byta ut smöret mot en margarin som är mjölkfritt. På det sättet kan du göra dina chokladbollar veganska.

Använder du både glutenfri havregryn och mjölkfritt margarin så fungerar det fint och då kanske du kan bjuda alla dina vänner på en riktig delikatess utan dess motstycke.

Nu undrar du säker varför du skulle ha kaffet, ju det var för att bjuda dina vänner på det!

Jag hoppas innerlig på att den här receptet är till din hjälp och jag ser mycket framemot att få läsa kommentarerna. Mitt hopp är att jag ska komma med ännu mer tips om det som är mitt jobb och hobby idag!

Hoppas ni alla har en vacker dag och ta hand om er nu i dessa coronatider.

Passa på att baka massor om du är hemma, det är kul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *