Italiensk kväll?

Hej alla kära läsare!

Vad kul att vara tillbaka med den här månaden med ett nytt inlägg med en god recept och idag tänkte jag skriva lite om hur du kan göra en god italiensk middag med egengjort Gnocchi. Innan det behöver du besöka vinshoppen för att skaffa dig ett gott vin till maten. Senare ger jag dig tips om några bra vin att titta efter som kan passa till din Gnocchi. Nu till receptet!

Att göra Gnocchi är enkelt och det smakar så mycket bättre än det man köper på affären. Självklart är köpt gnocchi också gott, det funkar fint och det finns bra märke därute (kanske inte Paolo Robertos då) men jag lovar er, egengjord gnocchi kommer bli så mycket bättre. För att du ska lyckas bra med en god gnocchi behöver du:

 • mjölig potatis
 • vetemjöl (durumvete gärna också)
 • ägg
 • salt

Beroende på hur många portioner du vill ha ska du ha olika. Jag tycker att man ska göra en rejäl sats av gnocchi, det kan man frysa lätt så man har lätt tillgång vid ett annat tillfälle, så vi gör hela 12 portioner här. Så du ska ha 3kg mjölig potatis, 4 st ägg, 1 L vetemjöl (gärna varav 0,5 L durumvete), salt.

Gör så här:

 • Koka potatisen, gärna med skalet på tills potatisen är mjuk. Du behöver låta den bli kallt eller iallafall sval, sen ska du skala den och göra mos av den.
 • Ta äggen och saltet, tillsätt moset, och i småsteg mjölet för att förhindra att det klumpar sig. Se till att blanda ihop det till en jämn och fast deg.
 • Forma nu den degen du har som en tjock korv, sen ska du dela den här korven i cirka 4-5 cm långa bitar.
 • Ta de där bitarna sen och forma de till korvar igen. En bra tjocklek är cirka 2 cm i diameter. Har du gjort det nu kan du börja dela det i cirka 1,5cm tjocka delar, ta dina bästa global knivar till det här, så det blir rätt gjort!
 • När du har gjort detta ska du pressa de lite försiktig med en gaffel, så du räfflar dina gnocchi. Om ni inte visste det varför det heter gnocchi är för att när man pressar så med gaffeln är det för att det ser ut som en snäcka, och ordet gnocchi på italienska betyder just snäcka!
 • Koka dina gnocchi MEN se till att koka några åt gången, säg kanske 2 portioner åt gången max. Salta gärna vattnet den kokas i.
 • När de kommer upp till ytan är dina gnocchi färdiga! Se till att du använder en slev med hål och låt eventuellt vatten rinna ut så det de blir lite torra!
 • Låt svalna och frys in dem.

Det är viktigt att räffla dina gnocchi, det är där såsen sugs upp om man säger så.

Nu kanske du inte vill frysa alla så klart, utan vill äta några.

Har du lite sidfläsk eller bacon, samt några champinjoner hemma? Gör en god sås av detta.

Ta baconet och stek det lite. Lägg det åt sidan och stek champinjonerna, lägg ihop det, lägg till lite vittvin, det brukar alltid passa ihop med champinjonerna, salt och peppar. Sen ska du ta lite grädde så klart och en klick crème fraiche, såsen ska bli rinnig, så du inte kokar det för länge, annars är risken att det blir för tjock.

Sen lovade jag att komma med lite tips om bra vin till gnocchin. Det måste så klart vara en bra italiensk rött vin. 121 B.C Carmenere är ett rött vin från italien, helst från 2013. På systembolaget hittar du den för cirka 200 kr om jag minns rätt. A Amarone är också ett kyrdiuigt och mustigt vin som kan passa fint till maten, dessutom säljer systembolaget det i både 750 och 375 ml.

Se så nu! Gör det ni ska nu och njut av era gnocchin!

Vi hörs i ett annat inlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *