Så fortsätter jag…

Så jag vill fortsätta från där jag släppte det. Jag vill förmedla ännu mer den kunskapen jag har kring bakning och matlagning. Vem vet, du kanske hittar en passion att laga mat, precis som jag, en sån stark passion att du börjar sen din egen restaurang i Luleå eller catering i Göteborg. Det viktiga här är att du ska iallafall hitta inspiration, vare sig du vill bara laga mat eller baka hemma eller kanske bli nästa stora restaurangkedjan.

Så, jag funderar på att jag kanske ska skriva ett inlägg med ett matrecept och ett annat inlägg med ett bakningsrecept. Då får ni konstant inspiration av både mat och bakning (jag ska vara mer disciplinerad och lägga upp mer konstant dock). Så, vi börjar kanske med ett gott recept.

Jag tänker att jag ska följa trenden med att vi ska minska köttkonsumtionen och min nästa recept ska bli en vegetarisk maträtt.

Mina Zucchini <3

Vi börjar!

Så, idag ska vi laga en gryta och till det finns det en fantastisk grönsak som jag tycker passar utmärkt till grytor! Nämligen Zucchini. Idén är att du ska ha en gryta som består av den härliga zucchini tillsammans med bland annat paprika, rosmarin, lök och halloumiost.

För att lyckas med det här behöver du en ugn.

Ingredienserna du behöver för att lyckas med denna fantastiska rätten är:

 • 800 g potatis
 • Olja (ta inte mycket, runt ½ msk)
 • En nypa salt
 • Lite peppar
 • Cirka 300 g Zucchini
 • 3 paprikor i olika färger, gärna röd, gul och grön men utgå från vad som finns i din mataffär
 • 1 lök, helst gul
 • Rosmarin, är det färsk i kruka ta hälften, är det från torkade kryddor ta 2 msk
 • Olivolja, runt ½ msk ska funka fint men känn efter själv vad som passar din smak (uteslut om du inte ens gillar det)
 • 1dl rödvin, det funkar med matlagningsvin men personligen gillar jag att använda bra vin till matlagningen
 • 2 dl vispgrädde
 • ½ grönsaksbuljong eller 2 msk grönsaksfond
 • 2 tsk majsstärkelse
 • vatten (cirka 1 till 2 dl, här är det viktig att hälla i efter smak)
 • Halloumiost 400-500g

Så vi kör igång med tillagningen:

 • Det första du ska göra är att gå till ugnen och sätta den på 220° C varm.
 • Beroende på vilken typ av potatis du har valt att köpa ska du tillaga de olika länge, här funkar vilka potatis som helst. Tvätta dem, skär potatisen i skivor och blanda dessa med olja, salt och peppar. Jag brukar lägga potatisen i en stor burk med lock eller en plastpåse (jag avråder dock från plastpåsen för att inte skräpa så mycket). Jag lägger in potatisen i burken, saltar, pepprar och oljar, sen skakar jag burken, det blir en fin fördelning på kryddan. Sen ska du lägga potatisen i en plåt och rosta dem mitt i ugnen cirka 20 min
 • Medan dina potatisar blir gjorda ska du ansa och skära zucchinin i stora tärningar, de ska vara mellan 2 till 3 cm stora.
 • Kärna ut paprikorna, dela och skär de i bitar, dock inte för små annars kokar de bort. Skala och skiva löken. Om du har valt att laga maten med färsk rosmarin ska du repa och haka den, är det torkad rosmarin ska du bara hacka den lite.
 • Bland ihop zucchinin, paprikan och löken och stek den i en stekpanna, tillsammans med rosmarin och olivoljan. Tillsätt lite salt och lite peppar här med.
 • Nu ska du lägga allt i grytan och tillsätta vinet du har valt att jobba med, låt maten koka ihop men inte så att det torkar. Om det börjar koka, stäng av och sätt ett lock på.
 • Ta grädden, vattnet och grönsaksbuljongen eller fonden, ta även med majsstärkelsen och blanda ihop. Du behöver ingen visp men se till att det blir jämt blandat, rör ner i grytan tillsammans med allt annat.
 • Skär halloumiosten i tärningar, helst lika stora som zucchinin. Se till att steka den i lite olja men inte så det blir överflödig.
 • Se till att allt är färdig tillagad. Vi det här läget borde grytan ha kokat upp, potatisen borde vara färdiga i ugnen och halloumiosten stekt.
 • Nu kan du bara ta och servera grytan med potatis, halloumi och lite garnering. Vanligast tar jag lite machésallad.

Är du laktosintolerant? Välj laktosfri grädde och halloumi och vill du ta det ännu längre att göra det helt mjölkfritt, använd tofu exempels.

Bra, nu kan du nästan öppna en egen restaurang. Gör du det glöm inte att du behöver ett restaurang kassasystem. Bjud mig gärna dit för att testa dina fantastiska maträtter.

Hoppas det här receptet inspirerar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *